Kunskapsplattformen Allt om Lipödem


Berättelsen om hur det är att leva med lipödem har knappt berättats. Därför har vi försökt samla så mycket information som möjligt ur olika perspektiv på denna hemsida.

Lipödemmässa

Vi höll Lipödem-mässa

Det var en mässa fylld av intressanta seminarier utställningar, och prova-på aktiviteter.

Mässan riktade sig till för dig med lipödem men också till vårdgivare, politiker beslutsfattare, anhöriga och andra intresserade.

Mässan hade många besökare och uppföljningen visade att man var väldigt nöjd med upplägg och innehåll. 4,4 av 5 möjliga!

Presentationerna från mässan är under bearbetning och kommer att läggas upp så snart de är klara.

Läs mer

För dig med Lipödem

Här på webbplatsen kan du som har Lipödem få råd om hur du kan öka din livskvalitet, ta del av information och läsa berättelser från andra som också har Lipödem.

LÄS MER

För vänner & närstående

Känner någon som har Lipödem? Här kan du ta reda på mer om hur det är att leva med diagnosen och hur du som anhörig, vän, kollega eller lärare kan vara ett bra stöd.

LÄS MER

För sjukvårdspersonal

Här kan du som vårdgivare läsa mer om Lipödem. Läs om symtom, orsak, förekomst, klassificering av Lipödem samt de olika stadierna och typindelningen.

LÄS MER

Hur är det att leva med lipödem?


Hur påverkar lipödem vardagen? Vad händer i kroppen? Finns det någon speciell träningsform som är bättre än den andra? Frågorna kan vara många och vi har försökt samla information som kan vara bra för både dig med lipödem men också för dig som anhörig, lärare, vän eller kollega.
Jag undrar om jag har lipödem?

Jag undrar om jag har lipödem?

Gör vår quiz genom att svara på några enkla frågor!

Lipödem är inte samma sak som fetma. Svara på 9 enkla frågor. När du är klar får du resultatet som visar om det är troligt att din övervikt beror på lipödem.

Gör vår test

Dietist Lena Collin samtalar om vikten av att äta rätt

Filmen där Åsa och Lena samtalar om kosten

Med ett liv i balans får du en bättre vardag med lipödem.

Dietist Lena Collin samtalar om vikten av att äta rätt och hitta en varaktig balans. Med kunskap undviker du jojo-bantning som triggar ditt lipödem.

Läs mer

Jenny berättar om hur det är att leva med lipödem

Jenny berättar om att vara tjej med Lipödem

Vi intervjuade Jenny och 3 andra kvinnor om hur det är att ha lipödem.

Jenny, Iréne, Pernilla och Yvonne berättar och svarar på våra frågor om hur de har anpassat sin vardag för att på bästa sätt leva med lipödem.

Läs deras berättelser

Forskning

Trots att lipödem beskrevs redan år 1940 finns det stora kunskapsluckor på området, både gällande diagnostik och behandling. För de flesta som arbetar inom vården är lipödem ännu okänt.

Nuvarande diagnoskod för lipödem började gälla i Sverige först i januari 2017, så ännu finns ingen statistik tillgänglig över antalet patienter diagnosticerade med eller behandlade för lipödem varken nationellt eller för Stockholms län.

Läs mer om fakta & forskning

Nyhetsbrev

Ta del av nyheter från oss genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vill du bli vår ambassadör?


Vi söker ambassadörer för de olika regionerna i Sverige som kan hjälpa oss att samla in och bevaka det senaste som gäller i din region.

 

Var kan man få hjälp?
Med vad kan man få hjälp?
Hur ser regelverket ut i din region?

 

Anmäl dig här

PARTNERS

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen och samla in anonym besöksstatistik. Genom att använda vår webbplats godkänner du användningen av cookies.

Jag samtycker.