Träning och fysisk aktivitet

Även om inte själva det lipödematösa fettet minskas med fysisk aktivitet så bidrar det till att minska eller motverka övervikt och ger ökad rörlighet, om det sker i kombination med hälsosam kosthållning. Träning kan även ge fördelar för den mentala hälsan genom att lindra depressiva symtom, ångesttillstånd och minska sjukdomsrelaterad trötthet (fatigue). Forskning visar att 30 minuters promenad per dag kan ha lika stor effekt som antidepressiv medicin.. En grundläggande träning, som fungerar för de flesta, är lågintensiva aktiviteter som promenader, medicinsk yoga, cykling, pilates och övningar med elastiska band.

Högintensiv träning kan fungera för en del, om det varvas med lugnare tempo (intervall). Då är det viktigt att se om det går att minimera risk för överbelastning i leder och jobba med rätt teknik. Det är viktigt att även tillgodose behovet av återhämtning, att få in vilodagar i träningen, för att motverka mjölksyra i muskler och bakslag.

Det kan vara bra att träffa fysioterapeut och gå igenom ett lämpligt upplägg.

För en del kan kompression innebära mindre smärta vid träning och att man får en snabbare återhämtning.

Promenader är utmärkt fysisk aktivitet

Träning med tyngdpunkt på aktiviteter som stimulerar cirkulationen och underlättar lymfflödet kan minska kronisk smärta och svullnad. En grundläggande träning, som rekommenderas är vardagsrörelser som sker regelbundet, helst dagligen, som man klarar av att göra långsiktigt. Det kan vara dagliga promenader till eller från jobbet, enkla förflyttningar.

Annan bra träning

Då många lider av överrörlighet, rekommenderas att stärka muskler som stabiliserar kroppen, framförallt kring knän/höft och bålen (core muskler). Genom att aktivera core-musklerna kan tyngden på benen minska, ländryggen skyddas från överbelastning och gångmönstret förbättras.

Bra stabiliserande träning för dig med lipödem

Här hittar du en guide till övningarna från filmen

Prova gärna vattengymnastik

Många med lipödem upplever att det gör mindre ont att röra sig i vatten. Vattengymnastik eller simning verkar vara speciellt gynnsam enligt flera. Den minskade tyngdkänslan i vatten avlastar lederna och ökar rörelseomfånget och det yttre trycket från vattnet underlättar cirkulationen.