Kompressionsbehandling

Även om kompression inte minskar lipödemets omfång kan kompression förbättra fysisk uthållighet och öka prestationsförmåga.

Kompressionsplagg

Bild: Medi

  • Stödjer och stabiliserar vävnaden.
  • Minskar obehag i form av trötthetskänsla och värk.
  • Jämnar ut kroppskonturen, förbättrar rörlighet.
  • Ökar det venösa och lymfatiska återflödet, minskar inflammationer.
  • Ökar uthållighet och påskyndar återhämtning.
  • Förebygger och minskar ev. lymfödem.

Kompressionsplagg och material finns med mer eller mindre struktur, där själva strukturen i materialet ger en masserande effekt i vävnadens översta skikt.

Vid tidigt stadie och om kroppsproportionerna möjliggör det kan standardplagg fungera. Plagg finns att tillgå i sportbutiker och inom e-handeln. De kan omnämnas som idrottskompression eller plagg efter plastikkirurgi. Vissa märken har plagg framtagna speciellt för lipödemproblematiken.

Måttbeställda medicinska kompressionsplagg krävs då standardplagg inte fungerar med kroppens proportioner och då symtomen kräver kraftigare kompression.

Medicinska kompressionsplagg ger ett graderat tryck och kan omfatta rundstickade plagg utan söm  (ger mest effekt på venös cirkulation) såväl som flatstickade grövre plagg med söm (ger bäst effekt vid lymfödem)  och finns i såväl standardutförande som för måttbeställning. Kompressionsgraden anges i kompressionsklass, från I till högsta graden IV.

Att dela upp ett plagg i flera delar kan ge fördelar i komfort och passform. Kompressionsplagg kan även förstärkas med justerbara plagg, dessa kan även var försedda med strukturerat material på insidan för extra massage effekt.

Att välja rätt kompression, typ av plagg, kompressionsgrad och material kräver erfarenhet. Likaså att mäta måttbeställd kompression. Lymfterapeuter har utbildning för detta.

Det finns särskilda hjälpmedel, strumppådragare och avtagare, samt enkla tips såsom att använda gummihandskar men även andra tekniker att lära ut för att underlätta. Fråga arbetsterapeuten som även kan ordinera hjälpmedel.

Kompressionspump

Kompressionspump

Kompressionspump som behandling vid lipödem är en effektiv metod att skapa smärtlindring, öka muskulär uthållighet och förbättra återhämtning. I vissa landsting kan man få en sådan ordinerad som hjälpmedel för egenvård i hemmet. Om du är intresserad av att få tillgång till en kompressionspump så kontrollera med din husläkare vad som gäller i just din region.

Läs mer om kompressionspump och hur behandlingen går till under fliken ”vårdgivare” eller kika på filmen nedan.

Många som använt kompressionspump uppger att det är ett utmärkt hjälpmedel för att bli mer aktiv och bättre orka det dagliga livets aktiviteter.

 

 

5 frågor till Inger om att använda kompressionspump

Inger säger: Jag kände stor skillnad direkt, och jag får mindre smärta, benen blir lättare och tyngd och tryckkänslan klingar av.

Inger, du har använt kompressionspump med byxmanschett i hemmet under några år.

Hur har din hälsoresa varit?

Vid sista graviditeten fick jag kraftiga besvär med bland annat smärta i kroppen. Jag fick hormontabletter för underproduktion i sköldkörteln. Besvären eskalerade, jag fick diagnosen fibromyalgi och blev 50% sjukpensionerad vid 50 års ålder. Jag har haft bröstcancer och behandlats med anti- hormonpreparat efter det. När denna behandling var avslutad efter 5 år blev mina ben riktigt stora och besvärliga. Jag har gjort en lymfscintigrafi som visar på lymfödem i ett ben. Jag har ett lipödem som troligen har funnits länge men jag fick en diagnos för 5 år sedan.

Beskriv dina besvär.

Benen kan bli som stockar, stenhårda och värker. Det är en rejäl tryckande och kraftig tyngdkänsla som kan variera. Vissa nätter kan jag inte sova för värken. De största besvären finns vid sidan av och under knäskålarna, insida av låren. Lika på båda benen. Smärtan finns konstant och jag har svårt att koncentrera mig, jag kan bara gå korta sträckor och ibland inte alls, kör inte bil längre och behöver alltid planera efter hur besvären är.

Vilken effekt har behandlingen på dig?

Jag kände stor skillnad direkt, och jag får mindre smärta, benen blir lättare och tyngd och tryckkänslan klingar av. Det kan vara maximal smärta och efter behandlingen har den gått ner till under hälften. Effekten håller i sig under ett par dagar. Det känns ingen skillnad på hur det är att ta på benen, det är lika.

Det betyder att jag kan sova bättre med mindre värk, gå längre sträckor och delta i aktiviteter med familjen. Jag blir rörligare i hemmet och mer aktiv generellt. Jag kan också behandla mig innan jag ska göra något ansträngande och då klarar jag av det bättre.

Vad innebär det för dig att ha tillgång till kompressionspump i hemmet?

Jag har ordnat ett extra rum så jag kan lägga mig i byxan när som helst. Det är en stor trygghet att jag har denna att ta till när det blir besvärligt, livet blir uthärdligt. Fibrovärken kommer och går, överdelen av kroppen med axlar och armar påverkas inte av kompressionspumpen. Den värken är lika.

Vad gör du för övrigt för din hälsa?

Jag använder kompressionsplagg som också avlastar tyngd och tryckkänslan, och gör att jag orkar stå längre. Jag gör egen lymfmassage varje dag och andningsövningar. Jag går på vattengymnastik, försöker ta korta promenader varje dag ofta med stavar. Försöker lyssna på kroppen, det blir ofta bakslag när jag belastat för mycket. Jag umgås med familjen och skriver mycket, försöker hindra besvären att ta över.