Dietist

Flertalet lipödempatienter är väl insatta i hälsosam mat och livsmedel. De har ofta kämpat sedan tidiga tonår med sin vikt och provat hålla olika dieter utan tillräckligt viktresultat då befintligt lipödem inte går att reducera via kostrestriktioner. Om patienten har en sund kosthållning så är det viktigt att belysa och bekräfta det som är bra så inte kosten begränsas ytterligare.

Kostrådgivningens fokus bör vara att minska risk till viktökning. Förstå matens roll i förhållande till lipödem. Patienten ska känna sig trygg med sin kosthållning och därmed våga sätta långsiktiga och bestående mål, vilket gynnar hormonell balans i kroppen.

Frågor som är viktiga att diskutera i mötet med patienten (efter behov)

Kunskap kring diagnosen. Svårt räkna energibehov och energiutgifter då man inte vet vad som är lipödem och vad som är eventuell övervikt. Cirka hälften av patienterna vi träffat i lipödemprogrammet har förutom lipödem även en övervikt. Gener och hormoners påverkan.

Vikten av en helhetssyn. Mat, rörelse, stressfaktorer, sömn, psykiskt välmående. Alla faktorer hänger ihop för god hälsa och välbefinnande

Rutiner Implementering av dagliga rutiner i vardagen för mat, fysisk aktivitet, sömn, återhämtning.

Måltidsrutiner Bestämda tider för frukost, lunch och middag. Mellanmål vid behov. Aldrig hoppa över måltider.

Ätbeteende Hur äter jag? Äta i lugnt tempo. Känna in lagom mättnad.

Planering När ska jag äta? Vad ska jag äta? Vad bör handlas hem? Vad ska jag ta med till jobbet?

Äta allsidigt  Öppna upp för större variation vid behov. Olika näringsämnens funktion för hälsa och mättnadskänsla (Proteiner, fibrer, fullkorn, prebiotika, antioxidanter med flera). Energiinnehåll i olika drycker och alkohol, energibars, nötter med mera. Diskussion kring dieters för och nackdelar.

Gör det enklare Fyll ALLTID halva portionen med varierade grönsaker. Därutöver fylla på med det som bjuds och finns tillgängligt. Undvika svart eller vitt tänkande och därmed minska skuldbeläggning.  Det handlar om hur ofta och hur mycket man äter viss mat

Sätt hälsomål (Undvik viktmål). Jag äter varierat och blir lagom mätt på bestämda tider, tränar regelbundet och sover mina timmar. Jag känner mig hälsosam, starkare, friskare och har mer ork. Om övervikt finns utöver lipödemet så kommer vanligtvis även viktminskning på köpet.

Tips inspiration; Livsmedelsverkets skrift ”Hitta ditt sätt”, levnadsvanor med kostråd och recept. Eventuellt prova matkasse 1–2 gånger per vecka med färdiga recept och livsmedel. Tips på matrecept på nätet och kokböcker med ca 500 kcal/måltid. Ev. Viktväktarna.